Трагедия с български боксьор доведе до разкрития за системно фалшифициране на

...
Трагедия с български боксьор доведе до разкрития за системно фалшифициране на
Коментари Харесай

Български боксьор с фалшив лиценз умря на ринга в Шкодра

Трагедия с български боксьор докара до разкрития за редовно фалшифициране на лицензи за професионални срещи, от което Българският професионален боксов съюз (БПБС) завчас се дистанцира.

В неделя бе обявено, че на съботна галавечер в Шкодра (Алб) на кръга е умрял 21-годишният Исус Величков, който е имал дуел в кат. " перо " против албанеца Ардит Муря. Според уредниците гибелта е настъпила от инфаркт в IV рунд, а не от удари, само че пък публикуваното видео е орязано тъкмо преди момента на рухването на боксьора.

С това въпросителните не завършиха, тъй като през вчерашния ден гръмна абсурдът - с лиценза на Величков на кръга се е качил неговият братовчед Борис Станчов (22 г.) от Нови Искър. Самият Исус написа във Facebook, че е жив, а по-късно описа, че Станчов употребява неговия лиценз от 2018 година, като е казвал, че треньорът му знае и твърдял, че няма проблем. Двамата боксьори много си наподобяват и това е пособие Борис да минава с документите на Исус в чужбина.

Пред bTV членът на УС на БПБС и интернационален арбитър по бокс Венцислав Николов съобщи: " Това е закононарушение от най-висока класа, нямам пояснение. Документите, които са желани за тази среща в Албания, са безусловно изрядни. Те са пристигнали с персоналната карта на Исус Величков. За да взе участие в съревнование от подобен сан, той (Станчов) би трябвало да има три документа - лиценз, който Исус Величков има, разрешение от федерацията и здравно. Тези документи той ги е посочил на името на Исус Величков. "

Николов разяснява и обстоятелството, че умрелият няма статистика като дилетант: " Желателно е да имат (професионалните боксьори) аматьорска кариера, само че не е наложително ". Той твърди и че мениджърът, чието име не загатва, е уговорил срещата и е дал в БПБС документи на името на Исус Величков. " Въз основа на тези документи ние даваме позволение ", добави той, само че не изрече на глас това, което се знае импровизирано - че подмяната на лицензи е честа процедура, тъй като на сходни галавечери се играе черно тото.

По-късно БПБС излезе с отворено писмо, в което загатва за тази процедура, оповестява, че Исус Розев Величков има лиценз №58 и че " има обосновани догатки, че Борис Александров Станчов е употребил непознати документи за приемането на професионален лиценз, с които с непозната идентичност е пътувал в чужбина и взел участие неведнъж в спортни събития. Изясняват се аргументите и събитията по отношение на вкарването в подвеждане на БПБСъюз и формалните органи ". Съюзът изрича и съболезнования към околните на умрелия Станчов.

Сестрата на починалия - Ана, се закани: " Възползват се от това, че сме роми! И мислят, че не си знаем правата, само че доста сгрешиха. Аз и моето семейство ще получим правдивост за отнетия живот на моя брат! Защо на брат ми му е позволено да се качи на кръга с други имена. Кой му даде това право - неговият по този начин наименуван треньор, който напусна Албания незабавно откакто научава, че брат ми е починал? "

А братовчедът на Борис - Любомир Иванов, изрече своя версия: " Треньорът постоянно го караше да губи по точки. Беше споделил на треньора си, че не се усеща добре от водата, която е пил. Той му споделя " давай, ще издържиш ". След минута и половина се строполил на земята. Видеоклипът е отсечен. Ако всичко беше ОК, тренерът нямаше да избяга и да се прибере в България. "

Името на треньора обаче не се загатва от никого - нито от БПБС, нито от роднините на Борис Станчов.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР